Історія Грецького салату

Історія грецького салату проста і велична. Склад рецепта салату, який став візитною карткою грецької кухні, бере свій початок в давнину, в епоху еллінізму. Все, що виробляється у великій кількості сонячної Греції, входить до складу салату: свіжі овочі, трави, оливки, сир і приправа з оливкового масла і спецій орегано, назва яких перекладається з грецької як «радість гір».

Пізніше, коли в Європі з'явилися помідори, вони були включені в рецепт грецького салату. Ці «поступки» новому можуть бути прийняті до уваги, з одного боку, тому що грецька кухня - це рідкісний консерватизм.

Строго кажучи, це зовсім не салат. Самі греки називають його салатом «Хорятікі», що означає «ніщо не може бути простіше». Якщо ви перебуваєте в Греції, ви можете замовити Salad Village, вам подадуть миску дуже великих нарізаних овочів з соковитим білим сиром, все щедро посипані спеціями і подадуть з оливковою олією. Салат Хорятікі традиційно їдять з підсмаженою білим хлібом, занурюючи його чудовий сік, який виділяють овочі і козячий сир.

Подорожуючи по світу, грецький салат був модифікований з урахуванням місцевих умов, але не сильно. В Україні, наприклад, овочі і нарізаний сир тонше, очевидно, виправдовують назву «салат». Але в цілому кухаря ретельно дотримуються рецептури, експериментують зі смаком оливок або соусів, але ні в якому разі не вносять радикальних змін.

Грецький салат - це легка і досить ситна їжа, яка підійде людям, які піклуються про своє здоров'я і фігуру, грецька кухня відповідає всім вимогам середземноморської дієти - ставка на красу і довголіття.

Особливий момент - подача грецького салату. Свіжі, барвисті овочі та сир гарні самі по собі і приємні на смак і очей, але в багатьох грецьких ресторанах до салату подають анчоуси або долму з начинкою з рису.

Цей салат можна замовити в онлайн ресторані або ж приготувати його самостійно. Для цього буде потрібно ідеальний огірок, помідор, перець, солодкий лук. Все це нарізають на великі шматочки, цибулю - колечка, насипають в обсяг чаші. Додати сіль за смаком, але пам'ятайте, що сир занадто солоний! Потім додайте оливки. За смаком оливкова олія (чим воно якісніше, тим краще).

В іншому - ваша уява і смакові переваги. Зверніться до основному правилу грецької культури - все в помірних кількостях і нічого.