Історія виникнення бургерів

Гамбургер - справжня ікона американської кухні. Ця страва фастфуду завоювало популярність серед любителів гарної їжі, особливо в останні роки, оскільки якість приготування є пріоритетом. Як вийшло, що сьогодні ми можемо насолоджуватися цією версією котлети в булочці? Давайте подивимося на історію бургера трохи ближче.

Гамбургер - культове блюдо. Котлета з яловичини вищого якості, ретельно обсмажена на грилі до необхідного ступеня прожарювання, в хрусткому пшеничного булочці з домашнім соусом або гірчицею, кетчупом і ароматичними добавками ... це ідеал 21-го століття. Такі бургери для гурманів можна спробувати в багатьох закладах громадського харчування, де подають страви американської кухні. Але перш ніж бургер з'явився в добре відомої нам формі, йому довелося зазнати багато змін. І його історія цікава і веде нас в ... Німеччину.

З Гамбурга, в усьому світі

Що означає назва гамбургер? Хоча зв'язок очевидна і видна з першого погляду, її не складно не помітити. Чому? Тому що блюдо настільки добре відомо, що його назва дуже сильно "втиснулися" в нашу свідомість. Як це отримала? Корені сягають до Німеччини, точніше ... в Гамбург. Насправді, це ще далі, тому що було б необхідно згадати, звідки з'явився фарш для котлет. Вперше татари почали його використовувати. Хоча вони не використовували дробарки або навіть нарізану яловичину а ... тиснули її під сідлами під час їзди, але ефект був схожим.

Мода на фарш поширилася по всій Європі (і не тільки). Але це одна з двох сторін медалі. Друге питання так званий Гамбурзький стейк або печеня по-хабсбургскі - готується тільки з рубаної яловичини. Назва «гамбургер» безпосередньо походить від нього. І в цьому виді разом з німецькими іммігрантами гамбургер поїхав за кордон, тобто в Сполучені Штати.

У булочці або на ній?

Кажуть, що гамбургер, котлета з гамбургера, укладена в два шматка хліба, подавався вже в середині 19-го століття на борту трансатлантичних суден Гамбурзька лінія Америки, які почали відправляти вже в 1847 році.

Перший прес-реліз про страву з'явилася 5 червня 1896 року в «Чикаго Трибюн» - у вільному перекладі він був описаний як «бутерброд з гамбургером», який свідчить про те, що він готується під час очікування біля заправної станції.

Але хоча такі бутерброди, ймовірно, були приготовлені багатьма, лише деякі вирішили запатентувати цей винахід. Історія свідчить, що перші бутерброди з гамбургерами з 1900 року подав Луї Лассен, датський іммігрант з Нью-Хейвена, штат Коннектикут. Його Луї Ланч досі працює, і до цього дня подає гамбургери на хрустких тостах, а не в булочці - він дотримується традицій понад 100 років. Але це не єдина версія історії страви. Багато інших американці висунули патентні претензії.

Одним з них був Чарлі Нагрін з Сеймура, штат Вісконсін, якому, імовірно, було 15 років, в 1895 році він почав продавати бутерброди з котлетою з гамбургера - його навіть називали «гамбургер Чарлі». Ще одного «винахідника» звуть «старий Дейв» кухар Флетчер Девіс з Техасу. Його ім'я і досягнення згадуються, серед іншого в книзі «Повний гамбургер», виданої McDonald's.